In veel moderne auto’s en machines zijn ze al ingebouwd: achteruitrijcamera’s. Ze bieden een beter overzicht op de omgeving rond je auto, waardoor je veiliger, efficiënter en comfortabeler kan manoeuvreren. De camera’s worden aan de achterzijde gemonteerd, en worden aan een beeldscherm aangesloten die op het dashboard komt van het voertuig. De keuze van een camera hangt af van het voertuig en de wensen.

 

Lens

Lenzen komen in soorten en maten. Zo bestaan er 69°, 92°,110°, 120°,150° en 180° lenzen. Hoe groter de hoek, hoe meer zicht. Dit is echter niet altijd nodig. Een auto is bijvoorbeeld een stuk gemakkelijker te manoeuvreren dan een landbouwvoertuig of bus. Daarom is een kleinere lenshoek voldoende voor auto’s, omdat deze niet heel precies geopereerd moeten worden. Voor vrachtwagens en dergelijke grote en logge voertuigen biedt een grote lenshoek zoals 120° extra overzicht wat preciezer en veiliger manoeuvreren mogelijk maakt. De soort lens bepaald ook (een deel van) de beeldkwaliteit.

 

Toeters en bellen

De achteruitrijcameras van Van Zwitserland beschikken over extra functies en eigenschappen, zoals infrarood zicht. De infrarood lampjes bieden zicht in het donker, en hierbij geldt dat het aantal lampjes bepaalt tot welke afstand er gezien kan worden. Er worden camera’s geleverd met 9 tot wel 28 infrarood lampjes. Ook worden de sommige camera’s geleverd met verwarmde lenzen, wat condensatie voorkomt, en zijn alle camera’s stof- en waterdicht. Bij Van Zwitserland zijn vrijwel alle camera’s IP69 waterdicht, de hoogst mogelijke normering. Deze camera’s kunnen onder water staan, en zijn bestendig tegen besproeiingen onder hoge druk en temperaturen. Perfect geschikt voor de wasstraat, machinekamers en asfalteringsmachines.

 

Op de monitoren zijn altijd minimaal twee camera’s aan te sluiten, en er zijn modellen waarop er meer aangesloten kunnen worden. Er kunnen dan meerdere beelden weergegeven worden op de monitor, zoals de beelden van de dode hoeken van een vrachtwagen of een trailercamera.